ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
En

Master Class - H συντήρηση των διάφανων χαρτιών
24-28 Σεπτεμβρίου 2018
ΗΜΕΡΙΔΑ: Αντίγραφα Αλληλογραφίας
Ανεξερεύνητη πηγή γνώσης και πολιτισμού
- 7 Ιουνίου 2018
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ ΣΤΙΣ 26/06/2018«H συντήρηση των διάφανων χαρτιών»
Master Class

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού
24-28 Σεπτεμβρίου 2018


1η Ανακοίνωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Το Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων Διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση - Ανάδειξη Εικαστικών Έργων & Βιβλιακού-Αρχειακού Υλικού-«ARTICON Lab», μετά την επιτυχημένη διοργάνωση δύο Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με τίτλο: «Θέματα Διάγνωσης, Συντήρησης και Διαχείρισης Ιστορικών Αρχειακών Συλλογών» τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017, συνεχίζει τη δραστηριότητά του στο χώρο της συντήρησης χαρτώου υλικού με την οργάνωση εργαστηρίου υψηλού επιπέδου (Master Class) με θέμα: "Η συντήρηση των διάφανων χαρτιών".

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών που εργάζονται σε ειδικές αρχειακές συλλογές στις οποίες φυλάσσονται έργα πάνω σε ευπαθή διάφανα χαρτιά, όπως πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια, ανθίβολα, προσχέδια κλπ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των γνώσεων και των τεχνικών συντήρησης που εφαρμόζονται σήμερα διεθνώς στην ειδική αυτή κατηγορία αρχειακού υλικού, αλλά και τη διερεύνηση εφαρμογής σε νέα πεδία με βάση τα επιτεύγματα της σύγχρονης έρευνας.

Στο Master Class θα θιγούν θεωρητικά θέματα σχετικά με την τεχνολογία κατασκευής, τη χρήση των διάφανων χαρτιών και θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις συντήρησης πάνω σε αυθεντικά αντικείμενα. Ακόμη, θα αναφερθούν θέματα ορθής φύλαξης και αποθήκευσης των αρχιτεκτονικών σχεδίων σε διαφανή χαρτιά.

Το Master Class θα διεξάγει ο Antonio Mirabile, εξειδικευμένος συντηρητής χαρτώου υλικού του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας (Musées de France), σύμβουλος της UNESCO και συμμετέχων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Nano Rest Art.
(Για το βιογραφικό σημείωμα του Antonio Mirabile πατήστε εδώ).

Δικαίωμα συμμετοχής στο Μaster Class έχουν πτυχιούχοι συντηρητές, (απόφοιτοι σχολών συντήρησης της Ελλάδος ή του εξωτερικού) και επαγγελματίες συντηρητές, με πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα.

Τα μαθήματα θα καλύπτουν 32 διδακτικές ώρες, θα διεξαχθούν την εβδομάδα 24 – 28 Σεπτεμβρίου 2018, εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 – 13:00 και 14:00 – 18:00 στους χώρους του εργαστηρίου συντήρησης Βιβλιακού – Αρχειακού Υλικού του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας). Αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων θα κοινοποιηθεί σε νεώτερη ανακοίνωση.

Στο τέλος του σεμιναρίου, μετά από επιτυχή αξιολόγηση των εκπαιδευομένων και υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 290 € και περιλαμβάνει την παροχή εργαστηριακού εξοπλισμού, αναλωσίμων και εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής και βιογραφικό σημείωμα με αναφορά στην επαγγελματική εμπειρία συνοδευόμενο από τίτλους σπουδών και πιστοποίησης γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Στην αίτηση εγγραφής ο υποψήφιος καλείται να αναφέρει συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Η επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους σπουδών και την συνάφεια του επαγγελματικού έργου, όπως προκύπτει με βάση το βιογραφικό τους σημείωμα. Τα ονόματα των υποψηφίων που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου 2018.

Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εγγραφή και οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν να έχουν δικαίωμα παρακολούθησης του σεμιναρίου θα πρέπει η καταβολή των διδάκτρων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 10 Ιουλίου 2018.

Για την ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε:
να επισκεφθείτε τον ιστότοπο:http:// articon.lab.teiath.gr,
να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 210 5385463 ή
να στείλετε μήνυμα στο articon@teiath.gr


2η Ανακοίνωση

1η Ανακοίνωση

Antonio Mirabile, CV

Registration

Θεματικές Ενότητες και Πρόγραμμα