ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
En

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Αρχεία καλλιτεχνών Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους
Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών "Λεωνίδας Ζέρβας" - Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 η επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Αντίγραφα αλληλογραφίας - Ανεξερεύνητη πηγή γνώσης και πολιτισμού" στον εξαιρετικό χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με συνδιοργανωτή το Εργαστήριο Προηγμένων Διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση - Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού & Αρχειακού Υλικού ARTICON του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Εξαιρετικοί επιστήμονες όπως η κ. Π. Μπάνου και η κ. Α. Στασινού από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Αθήνας, η κ. Χ. Μπάκουλα από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Μ. Βουλέλη και η κ. Α.Θεοδωροπούλου από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, η κ. Α. Αλεξοπούλου, ο κ. Κ. Χούλης, η κ. Α. Καμινάρη και η κ. Β. Κόκλα από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ και ο κ. Α. Φατούρος από την Εταιρία Clio-Muse, παρουσίασαν εφευρέσεις, τεχνικές, μεθοδολογίες και πρακτικές που φώτισαν τον άγνωστο και ανεξάντλητο πλούτο που εγκρύπτεται στα τεκμήρια των αντιγράφων επιστολών.

Εντυπωσιακή υπήρξε η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ημερίδας από επαγγελματίες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συντήρησης αρχειακού και βιβλιακού υλικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ελάχιστα γνωστή μορφή αρχειακού είδους, να ενημερωθούν για τις σύγχρονες μεθοδολογίες διάγνωσης και τεκμηρίωσης αυτών, να προβληματιστούν για τον τρόπο προσέγγισης ζητημάτων που αφορούν στη συντήρηση τους, αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεράσιμο Νοταρά, Επικεφαλή του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, και όλο το προσωπικό για την άψογη φιλοξενία της Ημερίδας, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Μετά από την επιτυχία της εκδήλωσης προσβλέπουμε και σε άλλες δράσεις για την ανάδειξη άγνωστων επιστημονικών πεδίων και πολιτιστικών τεκμηρίων στο χώρο της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΦΙΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ